Välkommen! Här bloggar konsthantverkare Maria Öqvist Öhman om färg, kreativitet, konsthantverk, hem och tankar.

23 mars 2011

Läst och oläst

Jag passerade Akademibokhandeln igår och upptäckte då att de hade halva priset på bokreapriset. Då kunde jag inte låta bli att handla en bunt böcker. Det blev dessa (förutom Svinalängorna som jag köpte för 3 kr på återvinningen). Den översta är en föreläsning av en man som hade kort tid kvar att leva - vad han ville förmedla till sina barn tror jag. Har sett en snutt om det på You Tube tidigare.
Souvenirer och 59 buketter från min trädgård är böcker som jag ser fram emot att bläddra i och njuta av. Den nedersta i bunten är en bok om och med Peter Lemarcs sånger - jag tycker om hans texter. Svinalängorna har jag läst, men jag minns den inte - så därför passar jag på att köpa en inbunden för att läsa igen. Helst innan jag ser filmen....
Jag köpte också lika många barnböcker som lilla tjejen ska få i födelsedagspresent om ett tag, så dem har jag gömt undan i presentskåpet.
Den här boken får mig att längta efter sommaren, och jag ska också försöka föreviga alla mina buketter (även om jag inte kan få till det lika fint som Denise Grünstein).
Jag har nyligen läst ut Spill av Sigrid Combüchen. Om jag inte misstar mig har den fått Augustpriset. Kanske var därför den var så grymt tungläst?? Jag har verkligen kämpat med den. är ofta trött på kvällarna, så det har varit två sidor fram och en bak i halva boken. Efter 200 sidor så fick jag lite mer fart, och även bokens handling. Den var okej, men jag tycker inte om böcker som jag måste jobba med för att komma igenom. Jag vill inte heller ha för banala eller lättlästa böcker, men en BRA bok är en sådan där jag inte reagerar på språket, varken för att det är för simpelt eller för tillkrånglat. Det är en konst att skriva med flyt.
Mer lättlästa, plöjde två stycken under min helg i Stockholm förra veckan, var dessa två. Bedragen och Systerskap av Katerina Janouch. Jag tycker om dem eftersom huvudpersonen är en vanlig människa vars liv det är trevligt att följa. Men det är inte böcker som jag kommer att längta tillbaka till, eller vilja läsa igen och igen.
About book that I have read, and books that still not have read...

9 kommentarer:

marie-louise sa...

Så överskattad, alltså "spill", verkligen det tristaste jag läst på länge.
Men ifall du skulle vilja ha ett riktigt kanontips enligt mig så läs "min kamp" av Knausgård. Jag är träffad i hjärtat!!!!

gult hus i svingen sa...

takk for bokomtale:) Er såå enig med deg altså, noen bøker må man tilbake til og lese om igjen, noen er man ferdige med etter første gangs lesing:)
Trine:)

jeanette sandelin sa...

tack för boktips! ska genast springa till bibblan för den där av b. pausch :)
jag är så analytisk när jag läser och "stör mig" lätt på språkbruket. så jag måste också ha bok med flyt! att liza marklund har så många läsare med sitt svaga språk och sin fattiga vokabulär förvånar mig mycket!
kram till dig du fina tjej ♥

Catarina sa...

Det är en konst det där att kunna skriva flytande. Jag gillar inte heller "tunga" böcker eller såna som är alltför röriga alltför snabbt. Eller för mycket talspråk.

Just när läser jag en lite annorlunda bok om en man som seglat ensam över Atlanten. Den är faktiskt ganska bra!

Emilia sa...

Spännande läsning!
Också kul att läsa "nya" saker om dig - känner igen mig själv i att ha spelat fiol&piano, sporten, djuren, grundskolelärare och skriva-bok-drömmen ;)

Hannele på Hisingen sa...

mycket trevlig läsning

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vad fint du hade gjort med "utmaningen"! Jag brukar inte nappa på sånt men efter min bloggtorka så...
Vilka fina böcker du har fyndat, Randy Pausch underbara sista föreläsning om att uppnå sina barndomsdrömmar finns i sin helhet på nätet. Den är 1,5 h lång ungefär men verkligen fylld av livsglädje och pepp.

Gila sa...

Janouch böcker om barnmorskan gillar jag också, den sista heter Hittebarnet. Men håller med, det är inget man läser igen...men underhållande för stunden.

koralee sa...

Looks like some good books here. Thanks for visiting me the other day. Happy day to you my friend. xoxxo