Välkommen! Här bloggar konsthantverkare Maria Öqvist Öhman om färg, kreativitet, konsthantverk, hem och tankar.

22 mars 2011

Konst eller Konst?

Dagens tema på Fabriken är Konst. Och frågan Vad är Konst?
Jag blir först lite matt här på morgonen. Tycker egentligen en massa om den här frågan, på samma gång som jag heller inte riktigt vet vad jag tycker - om ni förstår. Jag har min egen subjektiva uppfattning om vad jag anser vara konst, om jag bedömer ett konstverk.
Men allra först, konst är oftast en tavla (målad, foto, collage mm...) eller en skulptur. Konst skiljer sig från konsthantverk-men gränsen däremellan kan ibland vara hårfin. Men verk som skapas i unika exemplar är mer konst än konsthantverk.
Jag var på en intressant föreläsning för många år sedan (1997) med Peter Ekström. Han har skrivit boken Bildernas Förräderi. Jag grävde fram mina anteckningar från föreläsningen och det är riktigt intressant. Peter Ekström sa bland annat:
-Konst är ett tillstånd - när någon tar emot det.
- Konst är subjektivt.
- Det behövs en mottagare, men det kanske finns fler betraktare än människan? GUD?

- Konst behöver ha en poetisk laddning - den femte ingrediensen. Hur laddningen påverkar en mottagare är också subjektivt. Laddningen är föränderlig, kan komma och gå.
- Konstens värde i pengar är ingen måttstock på hur bra konsten är.
- Ingen människas upplevelse av konst är sämre än någon annans.
*
Kloka ord. Men jag vet inte om man blir klokare. Jag tänker att det inte finns något allmängiltigt svar. Man får läsa vad recensenter skriver, men sedan betrakta och bilda sin egen uppfattning.
Det som är konst för mig är kanske inte konst för dig. Inte för inte som uttrycket 'Det är väl ingen Konst' finns. På dagens tema så visar jag två av mina egna målade tavlor. De är konst för mig.

Här syns Fängslad:

Nedan syns Stad:

Vill du se fler av mina målade tavlor, så finns en del att se på min hemsida här. Om du scrollar ner på den sidan, så ser du mina målningar. De går att klicka på för att se i större format.

*

Today I write a lot about ART and what art is. And I show two of my own paintings. If you want to see more, you can see them here.

14 kommentarer:

Karin A sa...

Ja det är svårt med konst och då menar jag inte att ta till sig konst (ja givetvis är inte allt "tillgängligt" men generellt behöver det inte vara svårt) utan det är svårt att definiera vad som är konst och framför allt vad är som inte är det. :) Vilka härliga tavlor.

Ha en fin tisdag!

Manuela - "Mrs Hardy" sa...

wow jeg liker din kunst!

Petronella sa...

Inte visste jag att du målade! Vilka fina färgglada tavlor.. Gör mig glad:) Ska kolla in länken. Ha en skön dag!//Petronella

a piece of happiness sa...

Den sista tavlan av en stad är superfin. :)

4U2! sa...

"Stadstavlan" gillar jag!

Anita sa...

Häftig tavlor! Och du verkar vara lika kreativ som din konst är färgstark. Jag har titta runt på din blogg och blir så inspirerad av ditt arbete. Gillar verkligen när man blandar material så som du gör i dina brocher. Kan nog bli till att "låna" lite av dina ideer nån gång ;-)

enannanhelena sa...

Verkar varit en spännande föreläsning det där, håller med om allt, samtidigt som det är en svår balansgång, att låta bli att överanalysera...

Härligt att du visar din egen konst! En tunn linje, den mellan konsten och hantverket, ibland, tycker jag och Kalle.:)
/helena

Catarina sa...

Oj, vilka härligt färgranna tavlor! Visste inte att du målade oxå :)
Konst är svårt att sätta tummen på vad det är. Det tror jag är nåt högst subjektivt o många stora konstnärer har ju blivit kända först efter sin död. Intressant att fundera över! Det satte myror i mitt huvud.. Ha en fin tisdag!

Lotten sa...

Jag gillar verkligen stadstavlan!

Carina sa...

Mycket vacker konst finns det!
Det är bara fantasin som sätter gränser...
Ha en fortsatt bra tisdag.
Kramen.

kristina - ingen vanlig dag sa...

Ja konst kan verkligen vara olika saker för olika personer. Jag gillar det du visar här!
/kristina

Kiiromi sa...

Älskar din stad.

/Mia :)

jeanette sandelin sa...

älskar din konst :)
du skänker glädje, värme, mening...
thank you lady ♥

Birgitta sa...

Konst kan vara så mycket, men jag tycker det ska skänka glädje att se på den.
Fina tavlor, gillar den översta.
Kram Birgitta