Välkommen! Här bloggar konsthantverkare Maria Öqvist Öhman om färg, kreativitet, konsthantverk, hem och tankar.

18 december 2011

Julmums

Jag tycker om att laga julgodis och baka. Har fixat 6 sorters julgodis i år och bakat några sorter. Usch vad vi ska äta! Nu ska jag dela med mig av några favoritrecept. På bilden här ovanför:
Panforte
150 gram valfria nötter/mandel
1,5 tsk kanel
1,5 dl vetemjöl
2,5 dl honumg
3,5 dl strösocker
250 gram mörk choklad

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda nötter, kanel och mjöl i en bunke. Värm honung och socker i en kastrull tills sockret smälter. Ta kastrullen från värmen, rör ner chokladen i bitar tills dess den smält. Häll chokladblandningen ner i bunken med nötblandningen, rör om till allt är väl blandat. Häll röran på ett bakplåtspapper i en ca 25x25 cm form (eller motsvarande avlång). Grädda i 30 minuter. Låt svalna, skär i bitar. Ska serveras rumsvarm. Blir härligt segmjuk, typ fransk nougat i konsistensen.

 En annan snabblagad favorit är den här sockriga fudgeliknande chokladkolan:
Sofias julgodis
(efter min fina fd granne):
1,5 dl kakao
6 dl socker
0,25 tsk salt
2 msk sirap
2 dl grädde
*
Koka ihop allt tills det är 120 grader, helst i en gjutjärnsgryta med
termometer, då är det klart på ett nafs.
*
När du tagit grytan från plattan, så rör du i  2 msk smör + 1 msk vaniljsocker.
Det är det som är hela hemligheten för att få till fudgekänslan.
Häll ut smeten på bakplåtspapper i form, ställ svalt. Skär sedan i bitar. 
*
Jag har också ordnat en ljus fudge efter eget huvud. Uteslöt då kakaon i receptet ovan
 och tillsatte 0,5 dl grädde och 1 dl sirap till det ursprungliga
receptet. Allt annat på samma sätt som ovan. MUMSIGT!
 En annan favorit är Leilas saffransskorpor. Jag ändrade lite i receptet, har bakat med glutenfritt mjöl och bytte dock ut mandeln mot ca 1 dl solrosfrön, blev gott! Och så struntar jag i den extra torkningen, blir bra  med bara 25 minuter i ugnen, kanske pga det glutenfria mjölet. Så egentligen är det nu istället Marias glutenfria saffransskorpor. Så håller jag på jämt, ändrar lite hit och dit, har svårt att göra som det står.
Testade också att baka Saffranslängder med vit choklad. Bakade både en glutenfri variant och hade då ett annat degrecept med kesella, och även vanliga längder med vetemjöl. Alla i min familj tyckte att dessa blev supergoda! Vi rev den vita chokladen grovt på rivjärnet istället för att hacka.
*
En hel massa mums alltså!
*
Some of my favourite baking for Christmas.

11 kommentarer:

Gunilla sa...

Tack för recepten kul att prova lite nytt godis, jag gjorde häromdagen 2 sorter ,men några små möss hitta dom så burkarna är redan tomma .....bara att göra nytt Hoppas du år en härlig advent /kram

Vardaxlyx sa...

Hej! Ser jätte smarrigt ut =) Massa 4:e adventskramar till dig!!

angie sa...

einen schönen 4. advent wünsche ich dir, liebe grüße, angie

Unknown sa...

Oj hjälp, vilka läckerheter. Nu ska jag nog masa mej mot köket och baket, efter lång kaffestund!

Kerstin sa...

Tackar så mycket för recepten! Jag ska prova.

Hannele på Hisingen sa...

Mums! Tack för recepten! (just nu bakar jag glutenfri tårta till makens födelsedag)

MajaPiraja sa...

För några år sedan var jag "bananas" inför julen; det bakades, fejades, pysslades och fixades godis.

Nu prioriterar jag det inte i lika stor omfattning, men suget infinner sig när jag läser dina recept och ser dina bilder :)

Henrietta sa...

Så mumsigt!! Jag håller mig till bakandet, annars äter jag ihjäl mig eftersom maken bara vill äta mjölchoklad :o))
Men så skoj det är att göra julgodis, jag saknar det!

Grattis till vinsten!

Kram Henrietta

millandante sa...

Tack för dem och vilka UNDERBARA bilder!! Som gjorda för en bakbok:)

Kram

Lise B sa...

Takk for oppskriftene! Jeg skal prøve safranskorpene. Panforte har jeg kjøpt i Italia i høst med tanke på jula. Jeg har tre forskjellige sorter. Du tar så utrolig fine bilder av mat, jeg vet det ikke er enkelt, særlig ikke på denne tiden når det er så dårlig med dagslys. Jeg skal gå til jobben min nå, og det er helt mørkt ute. Og det er det også når jeg går hjem igjen.

Anonym sa...

Gött med hembakat!
Och nu fick jag lite nya idéer. :)
Bakade just de där skorporna idag, men jag följde receptet. Gött!