Jag tycker om att laga julgodis och baka. Har fixat 6 sorters julgodis i år och bakat några sorter. Usch vad vi ska äta! Nu ska jag dela med mig av några favoritrecept. På bilden här ovanför:
Panforte
150 gram valfria nötter/mandel
1,5 tsk kanel
1,5 dl vetemjöl
2,5 dl honumg
3,5 dl strösocker
250 gram mörk choklad
En annan snabblagad favorit är den här sockriga fudgeliknande chokladkolan:
Sofias julgodis
(efter min fina fd granne):
(efter min fina fd granne):
1,5 dl kakao
6 dl socker
6 dl socker
0,25 tsk salt
2 msk sirap
2 dl grädde
*
Koka ihop allt tills det är 120 grader, helst i en gjutjärnsgryta med
termometer, då är det klart på ett nafs.
termometer, då är det klart på ett nafs.
*
När du tagit grytan från plattan, så rör du i 2 msk smör + 1 msk vaniljsocker.
Det är det som är hela hemligheten för att få till fudgekänslan.
Det är det som är hela hemligheten för att få till fudgekänslan.
Häll ut smeten på bakplåtspapper i form, ställ svalt. Skär sedan i bitar.
*
Jag har också ordnat en ljus fudge efter eget huvud. Uteslöt då kakaon i receptet ovan
och tillsatte 0,5 dl grädde och 1 dl sirap till det ursprungliga
receptet. Allt annat på samma sätt som ovan. MUMSIGT!
En annan favorit är Leilas saffransskorpor. Jag ändrade lite i receptet, har bakat med glutenfritt mjöl och bytte dock ut mandeln mot ca 1 dl solrosfrön, blev gott! Och så struntar jag i den extra torkningen, blir bra med bara 25 minuter i ugnen, kanske pga det glutenfria mjölet. Så egentligen är det nu istället Marias glutenfria saffransskorpor. Så håller jag på jämt, ändrar lite hit och dit, har svårt att göra som det står.och tillsatte 0,5 dl grädde och 1 dl sirap till det ursprungliga
receptet. Allt annat på samma sätt som ovan. MUMSIGT!
Testade också att baka Saffranslängder med vit choklad. Bakade både en glutenfri variant och hade då ett annat degrecept med kesella, och även vanliga längder med vetemjöl. Alla i min familj tyckte att dessa blev supergoda! Vi rev den vita chokladen grovt på rivjärnet istället för att hacka.
*
En hel massa mums alltså!
*
Some of my favourite baking for Christmas.
11 kommentarer:
Tack för recepten kul att prova lite nytt godis, jag gjorde häromdagen 2 sorter ,men några små möss hitta dom så burkarna är redan tomma .....bara att göra nytt Hoppas du år en härlig advent /kram
Hej! Ser jätte smarrigt ut =) Massa 4:e adventskramar till dig!!
einen schönen 4. advent wünsche ich dir, liebe grüße, angie
Oj hjälp, vilka läckerheter. Nu ska jag nog masa mej mot köket och baket, efter lång kaffestund!
Tackar så mycket för recepten! Jag ska prova.
Mums! Tack för recepten! (just nu bakar jag glutenfri tårta till makens födelsedag)
För några år sedan var jag "bananas" inför julen; det bakades, fejades, pysslades och fixades godis.
Nu prioriterar jag det inte i lika stor omfattning, men suget infinner sig när jag läser dina recept och ser dina bilder :)
Så mumsigt!! Jag håller mig till bakandet, annars äter jag ihjäl mig eftersom maken bara vill äta mjölchoklad :o))
Men så skoj det är att göra julgodis, jag saknar det!
Grattis till vinsten!
Kram Henrietta
Tack för dem och vilka UNDERBARA bilder!! Som gjorda för en bakbok:)
Kram
Takk for oppskriftene! Jeg skal prøve safranskorpene. Panforte har jeg kjøpt i Italia i høst med tanke på jula. Jeg har tre forskjellige sorter. Du tar så utrolig fine bilder av mat, jeg vet det ikke er enkelt, særlig ikke på denne tiden når det er så dårlig med dagslys. Jeg skal gå til jobben min nå, og det er helt mørkt ute. Og det er det også når jeg går hjem igjen.
Gött med hembakat!
Och nu fick jag lite nya idéer. :)
Bakade just de där skorporna idag, men jag följde receptet. Gött!
Skicka en kommentar