Välkommen! Här bloggar konsthantverkare Maria Öqvist Öhman om färg, kreativitet, konsthantverk, hem och tankar.

1 november 2011

För många rätt blir fel

Jag gillar i perioder att läsa inredningstidningar. Kul att se andras lösningar och inspireras till att hitta sina egna. Mest av allt tycker jag om att inspireras av en miljö och trixa med mitt eget hem av sådant jag redan har i gömmorna.

Men ibland blir jag också alldeles mätt. Speciellt om jag råkar på hem med för många ”rätt”. Jag tycker att om det finns för många rätt i en inredning, så blir det fel. Det speglar någon sorts ängslighet. Jag tänker på om det blir för mycket Kusmi-te, Svenskt tenn mönster, grafiska tryck, designlampor, pilasterhyllor, Kitchen aid osv.. Missförstå mig rätt, jag gillar också allt det där, men när det blir för perfekt, så känns det bara tillrättalagt, ängsligt och opersonligt. Ibland kanske det är så att man får skylla på tidningens stylister som kanske haft med sig en låda med de rätta prylarna, som de placerat ut och på så vis trollat bort personernas riktiga hem?

Jag kanske kastar sten i mitt eget lilla glashus eftersom jag gärna skulle äga fler av alla snygga designprylar, men jag prioriterar inte att lägga pengarna på det. Men om jag ägde dem så skulle de prylarna ändå blandas med hur mycket annat loppisjox, minnen och kärligheter som helst - så det skulle knappast bli ängsligt ändå. Jag blir också lätt anti när jag känner vill-ha-vågen skölja över mig. Om för många vill ha en pryl som är "inne", då vill jag plötsligt inte ha.

*
Thoughts about interiors. I don't have the time to translate today.

31 kommentarer:

Cathis stick och sy sa...

Hej
Måste bara få säga att stiga in hos dig då känner man en varm atomsfär runt om sig och känner sig hemma oavsett huroch vad som står i dina hyllor och på bänkar för det är just det.Det är MARIA.
Kram Cathi

Linda V sa...

Bra skrivet!

PillePalle.... sa...

Hei Maria!
Helt enig! Dette underskriver jeg også. Jeg pleier også a lese mange, mange interiørblader (og blogg), men ofte er det for perfekt hva jeg ser der inne. Jeg foretrekker det å ha en blanding av alt JEG liker. Ønsker meg også en Kitchen aid, men kan også leve uten :))
Og du, jeg bare digger din inredningsstil, den er helt personlig, koselig og den typiske Mariastilen. Go on!
Kram fra PillePalle

Fröken Prickig sa...

Word Maria!

Fröken Prickig sa...

Word Maria!

Fröken Prickig sa...

Oj, här trycker och trycker jag på knappen, två rätt blev ja, fel:)

Anonym sa...

Håller till fullo med! Får precis samma känsla - nämligen den att i grafiskt inredda/helrätta hem bor ängsliga människor. Hos såna pratas det seriöst om "rätt" och "fel".

Lotten sa...

Jag håller med! Men i många fall tror jag faktiskt att det är stylisternas fel... de verkar använda samma rekvisita om och om igen och då blir jag såå uttråkad! Likadant med tidnigarna som använder samma hem.... samma reortage kan finnas i flera tidningar.... Tråkigt är bara förnamnet!

Kerstin sa...

Håller också med. Jag läser gärna vissa magasin och har länge prenumererat. Men roligast är de magasin som gör reportage från fantasifulla hem, som ger en själv en kick att komma på nya saker, som ger fart åt ens egen kreativitet i hemmet. Ett bra tidning ska ge mig inspiration, tycker jag. Inte just "handla mera".

Linda sa...

Jag känner också så, typ: vill ha vill ha vill ha vill kräkas.
För många rätt känns ängsligt, där sa du det!
På bara någon sekund kan all inspiration som jag bitvis finner i de där magasinen vända och bli äckel. Då får man pausa en stund. Vattna blommor och byta plats på smågrejer i bokhyllan eller så...

till-vidas-ara sa...

ÅÅåh guud vad jag är likadan! blir galen på mig själv ibland just för detta också - som bara det med Harry potter, hehe, tyckte om honom rätt bra så länge inte hela världen blev helt galen i honom typ :))) men jag håller med! ångrar lite vår Josef Frank-tapet i vardagsrummet just för att så många redan har den, men sen också fö att jag ändrar tycke och smak så ofta! Nu är jag inne på Nanny McPhee och det undrar jag om så många andra är :) men jag tycker om det som känns bra för mig liksom..! oj vad jag skriver nu, men jag har sovit inatt och jag behöver mina vänner, men har inte tid att träffa dem, så här är jag!
tycker om det där blandade precis som du..minnen från gammalt, loppisfynd och den där alldeles egna vlada tapeten..ehh som kommer att ta sin tid..

Kärlek, Lycke

Helena sa...

Jag bläddrade i en ny tidning som hette Hemstilat. Kolla den!

Lise B sa...

Jeg er så enig, så enig! Jeg er går glipp av så mange bestselgere som helst, for hvis alle leser den boken, og sier at jeg også må gjøre det, så gjør jeg det i alle fall ikke! Da jeg var ung, i forrige årtusen, nærmere bestemt 1985 og vi kjøpte vår første leilighet, ønsket jeg meg Piet Heins superellipsebord, syverstolene selvfølgelig, og PHlampen. Min mann var helt uenig. Vel, jeg ønsker ikke noe av det nå. Det må være personlighet! Og det har du, Maria! Det du har vist oss av ditt hjem, viser det!

Hanna sa...

Om du vill får du gärna titta in på min lilla tävling hos mig.
Kram
Hanna

Jenny Bergvall sa...

HÖG igenkänningsfaktor på din text. Känner EXAKT lika ju!
Skall bli skönt att flytta nu o rensa lite...o så börja lite om. KRAM

Jeanette Nord sa...

Klockrent! Jättebra skrivet! För att inte tala om alla dessa shabby/french white hem som är vit,vit,vita! Vita soffor + vitt golv + små barn + hund = hur fan får dom ihop det? Mängdrabatt på clorin? Trots det trillar jag dit ibland och tänker att jag skulle vilja att mitt hus på landet såg ut precis så.... Men sedan släpar katterna in en död mus och då brukar jag besinna mig ;-)

TokTova sa...

Mitt i prick!
:-)
Sv: Jo vantarna är stickade i garnet jag köpte av dig. Himla mysigt att sticka med och det blev bra resultat också. Fler vantar kommer det bli.

Emilia sa...

Känner också igen mig i ditt tänk!

Eva / whiskyochchampagne sa...

Håller helt och fullt med dig ! Tycker att många hem ser ut som taget ur IKEAkatalogen och utan nåt personligt alls !
Visst kan det se ut som en bomb slagit ned hos oss - absolut - men det är då personligt :)

♥ ♥ ♥

KRAAAM EVA

LeiaMia sa...

Håller med dig precis! Fick hem Sköna hem i brevlådan idag... positivt var att de väntar med julpyntet till nästa nr och så fanns där ett underbart loppishem! Men också en hel del av det du skriver om! Ditt hem är iaf alltid ljuvligt att titta på här i bloggen!

Tidsmästarinnan sa...

Haha, vad skönt, det verkar som vi är många som tycker det stämmer precis :-)
Jättebra skrivet Maria!
Stor kram
Susanne

Hannasvirrvarr sa...

Jag får samma känsla. "Perfekt är tråkigt" brukar jag tjata på med :) Om allt är perfekt så känns det väldigt livslöst.

metamorphosis sa...

Kan bara hålla med - men inser samtidigt att produktplacering kke är en nödvändighet för att kunna locka annonsörer? Blir lite svårt i de fallen där allt är beg./secondhand/eget skapande - men det hade ju varit bra mycket mer intressant om de skulle passa på att lyfta fram illustratörer/kreatörer som fortfarande är okända för de stora massorna istället för att bara lyfta fram samma och samma hela tiden.

(Fö så känner jag mig lika främmande inför de där helvita hemmen som Janette Nord verkar vara - HUR gör de?!)

Vända blad sa...

Håller med! Det är väl det som är charmen med ett hem, att man kan se att här bor faktiskt en människa och inte bara ett koncept...
Ha en bra dag :)

Lotta sa...

Så bra skrivet Maria !!
Jag kan bara hålla med . Ibland så blir det bara föör mycket , att personligheten kommer i kläm oavsett inredningsstil . Ibland behöver man komma hem till faster Asta för att få känna det genuin hemtrevlighet .
Kraam/Lotta

till-vidas-ara sa...

Ja, eller hur! Vi mammor behöver nog vara precis de vi är för att må fint! Den översta är lite av en favorit just nu :) men det är ju kul att alla tycker olika ***
kramar i gråvädret, Lycke

Petra Eleonora sa...

Jag brukar kalla sådana hem för skitnödiga hem.
Det blir liksom för rätt, som om de är rädda för att sin egen personlighet ska komma fram. Jag håller helt med dig, jag kan också vilja ha. Men förstoppning är inget jag strävar efter ;)

mormor Hannele på Hisingen sa...

perfekt ska det inte vara :)

Annas resa sa...

Du är klok, du, Maria. :)

en matsked grejer sa...

Nix inte perfekt, kan gilla när det inte passar riktigt... bara för att! Lustigt, skrev om det i mitt bidrag till Fabrikens kökstema och sen läser jag hos dig o du funderar i liknande banor :)

Petronella sa...

Visst är det väl så! Läst "Ljust och Fräscht"-boken? Om inte: Gör det :-) Tar upp mycket av den där ängsligheten du beskriver.. Kram //Petronella