Välkommen! Här bloggar konsthantverkare Maria Öqvist Öhman om färg, kreativitet, konsthantverk, hem och tankar.

2 juni 2011

Pelargoner

Jag har haft problem med att de flesta av mina pelargoner inte överlever vintern. Jag har trott att de måste stå ljust och då har jag inte haft någon tillräckligt sval plats. Men nu fick jag höra av Bosse Rappne i tisdags att de kan stå svalt och MÖRKT - så nästa vinter ska de få bo i matkällaren. De här två plantorna fick jag igår av en vän. Planterade dem i krukor som fått fin patina med åren.

 Alla pelargoner fick flytta ut på altanen igår, jag hoppas att de ska ta sig och bli riktigt frodiga snart.

 De här små rackarna som överlevt från förra året har fått flytta till större krukor, och nu bor det sticklingar i de krukorna istället:
My geraniums have move out to the terrace. I hope they soon will be big and blossom.

15 kommentarer:

Hanna sa...

jag har aldrig tagit sticklingar från pelargoner tidigare, men i år gjorde jag det och det blev jätte många. Så roligt.
Kram
Hanna

Elina sa...

I min pelargonbok står det att dem trivs bäst om man kan återskapa deras naturliga vinter (som i sydafrika där de kommer ifrån är mörk och sval ungefär 15-5 grader, ibland ända ner mot 0) så matkällaren blir säkert jättebra :)

Maria sa...

Aha, då kanske det är därför mina inte heller velat överleva... Ska testa med matkällaren nästa vinter. Tack för tipset!

4U2! sa...

Jag har fullt sjå att få mina nyköpta sticklingar att överleva! :)

Jenny Bergvall sa...

Fina bilder. Min pelagoner stod i tvättrummet på landet. Men ville inte överleva dom heller. Kanske för ljust?!? Hm... tål att tänkas på. KRAM

TokTova sa...

Jag har mina pelargoner i kallaste rummet på vintern och där är det ca 16 grader. Jag klipper heller aldrig ner dem inför vintern. Jag har läst att de inte ska stå mörkt vintertid utan att de behöver ljus, men det kan vara en växtlampa. Mina pelargoner brukar blomma fram till nyår sen tar de vintervila och fram emot mars kommer nya knoppar.
Men jag har ju bara erfarenhet från mitt hus och där fungerar det väldigt bra med övervintringen. Fördelen med gammal och dragig kåk:-)

Gunilla sa...

jag har försökt flera gånger men inte lyckats få dom att överleva, har haft dom mörkt ,men kanske för varmt.... får väl göra ett nytt försök nästa år /Kram

Jenny sa...

Jag brukar fixa och ta ner dem i källaren där de fått stå svalt och hela baletten och, tja, de har klarat sig sådär. I år har de fått stå kvar i fönstren och klarat det utmärkt. Konstigt.

Basilica sa...

Jag har under alla år haft mina i ett mörkt garage med halv värme. Vattnat en gång före jul och sedan tagit fram dem i slutet av januari när små bleka blad börjat spira. Cirka 90% brukar överleva. Med åren har jag blivit latare och i höstas tog jag inte kvar några för övervintring. Känns lite konstigt nu men........

Marina sa...

Det blir lite som en sport att få dem att övervintra tycker jag. Ju kallare desto mörkare kan det vara.

Kram!

Nina/littleperky sa...

Synd med dina pelargoner, bättre lycka nästa vinter! Pelargoner hör till mina favoriter.

Nusse sa...

Jag brukar bara låta mina stackare stå kvar i fönsterkarmarna året om, plocka bort visset skräp och ge dem ett par droppar då och då under vintern, sen på våren klipper jag ner dem, tar sticklingar och planterar om. Det funkar hur bra som helst, ingen rocket science alls.

Re-dizain sa...

Det är nog svårt att övervintra blommorna, jag försöker mig inte ens på det..bättre lycka nästa år!!

till-vidas-ara sa...

Fint juh!!!! Det blev ju jättebra, och jag har också problem med att få dem att övervintra. i år fungerade det med eeen i allafall..har tatt ut den nu på grönbete! Annars är det nyköpt och skott som gäller :)
Kramar Lycke

marie-louise sa...

jaa, vad härligt det är med dessa blommor och krukor!