Välkommen! Här bloggar konsthantverkare Maria Öqvist Öhman om färg, kreativitet, konsthantverk, hem och tankar.

15 juni 2011

As good as a child

Jag har skrivit om det här tidigare. Men känner att jag vill skriva om det igen. Då och då stöter jag på någon människa som säger om något jag gjort: "att det ser ut som något ett barn skulle kunnat göra". De människor som säger så menar det aldrig som en komplimang. Men jag försöker alltid vända det till en komplimang. För det är ju det som är grejen! Jag har kvar barnet inom mig. Och det är när jag har kontakt med det och kan skapa utan hämningar och gränser som jag är som bäst. Först då kan jag bli lika bra som ett barn! Se här bara på en teckning som min dotter gjorde för någon månad sedan. Det är en skridskoprinsessa. Ingen tvekan, inget "jag kan inte", bara helt självklart och så blir det en helt underbar bild.I have written about this before. But I need to write about it again. Now and then I meet people who says like this about something I have done: "it looks like something a child could have done". The people who say this never meant it as a compliment. But I always try to turn it into a compliment. For that is the thing! I have the child in me. And when I have contact with the child inside myself and can create without inhibitions and boundaries, then I am best. Only then I can be as good as a child! Like here; a drawing my daughter did some month ago. There is an ice skating princess. No doubt, no "I can not, " just completely obvious and it becomes a wonderful picture.

14 kommentarer:

♥ tant Hannele på Hisingen sa...

Vi barnsliga har mycket roligare :)

Anonym sa...

Jag håller med. Vilka fantastiska kreationer de kan göra. Både min son (3) och min dotter (7) kommer hem från dagis och skola med högvis av teckningar som det inte gjort själva. De har tillgång till hur mycket ritmallar och färgläggningsbilder som helst. Och jag fattar inte varför. När de väl ritar på fri hand blir teckningarna helt underbara. Det är då klurigheterna kommer fram. Varför inte uppmuntra till eget skapande mer? Helt underbar skridskoprinsessa. Har du sett http://ianyckelpiga.blogspot.com/2011/05/prinsessor.html som gjort broderade tavlor av sin dotters teckningar. Fantastiska.

Anna Eleonor sa...

Klockren skridskoprinsessa! Vad bra hon fångat rörelsen, benstyrkan och utstrålningen hos åkaren! Jag blir faktiskt tårögd. Måste nog länka till detta inlägg på stört.

Madde sa...

Absolut:)Att tillåta sig själv att bara göra, att prova, testa, leka, lära, se och begrunda. Att tillåta sig själv att leva, här & nu! Att leva så är absolut roligare!!!

Sytt o sånt sa...

Tänker själv ofta att om jag ändå hade barnet kvar i mig. Tänk om jag kunde skapa så där tveklöst och direkt som barn gör.Det vore fantastiskt. Dom tvekar aldrig, bara gör och sen är dom nöjda med det dom åstakommit. Undrar var på vägen vi blir så självkritiska. Dagens skola har nog en del skuld i det vill jag påstå. Var det inte Picasso som hela livet försökte behålla barnet i sig? Så var rädd om barnet du har kvar i dig!!

jeanettes.bloggo.nu sa...

tror det bottnar i avundsjuka: att de som säger så, så hemskt gärna skulle vilja kunna skapa själva. eller så är man sur på någons framgång. det tror jag kan vara en bov i det hela. att en del människor kan ha svårt att glädjas med andras lycka, arbetslust, resultat, skaparkraft. så finns det bittra människor som känner sig misslyckade och gärna gör ner andra.
för mig och minst en miljon andra människor så är din konst både magisk och intelligent, kreativ och frisk som vinden.
jag gillar skarpt dina prylar. de skänker färg och ett leende hur trött och hängig man än känner sig.
jag blir glad av dig ♥

4U2! sa...

Din dotter har ärvt din talang att sprida färger, glädje. :)

Maria sa...

För det första, hur kan man säga så överhuvudtaget till någon? Det är ju att förakta både det barn och vuxna gör! Jag tycker du gör urhäftiga grejer, unika och personliga äda ut i plåtspetsarna :) Och vilken helt underbar skridskoprinsessa! Inget suddande eller funderande, bara rakt på!
Tack och lov för alla som har barnasinnet kvar, stora som små :)

Hanna sa...

jag jobbar som slöjdlärare och känner ofta så.
Där får jag träffa många kreativa fantastiska barn.
Kram
Hanna

Fröken Prickig sa...

Ja! Gör det till en komplimang & bevara ditt inre barn:)

Gunnar Deckare sa...

Vilken underbar bild! Så mycket glädje den utstrålar.

Hoppas din dotter kan behålla den positiva inställningen till livet.

till-vidas-ara sa...

Det är ju det allra vackraste - det barnen gör..och det det barnsliga i en själv gör..alltid, kärlek!

Kramar Lycke

♥ Hannele på Hisingen sa...

tittar igen på denna fantastiska teckning

enannanhelena sa...

Vill säga något bra här, vill låta dig veta hur bra och kreativ du är!! MEN det är svårt att inte bara bli förbannad! Vad är det för fel på "folk"? Hur tänker de? Tänker de? :)

Ja, ta det som en komplimang! Vad kan vara finare än det som kommer från ett öppet sinne, ett sinne som inte stagnerat och konserverats. Ett barns sinne! Och öppna blick inför omvärlden och dess möjligheter. Kan man bevara sitt barnasinne hyfsat intakt, då tror jag att mycket är vunnet!!

Hälsa din dotter att jag älskar att bli påmind om skridskoprinsessor, för jag älskar att se dem glida fram över min tv-ruta... och isen. Och min dataskärm också, nu då. ;)

/helena